Velikonoční recepty - velikonoční dobroty
Zobrazeno 22816x
Velikonoční recepty: Velikonoční dobroty - Jiný kraj, jiný mrav. Toto tvrzení beze zbytku platí pro kuchařské a cukrářské speciality, které si na velikonoční stůl ...
Velikonoční recepty - velikonoční dobroty
Velikonoční recept
Brémský velikonoční chlebíček
Na 40 krajíců:
750 g polohrubé mouky
70 g droždí
100 g cukru
250 ml vlažného mléka
400 g másla
1 sáček vanilkového cukru
1 lžička soli
1 lžička kardamonu
700 g rozinek
150 g sekaných naloupaných mandlí
125 g citronátu
šťáva a kůra z 1 citronu
50 g práškového cukru
máslo na vymazání plechu
Postup:
Mouku prosejte do mísy, uprostřed udělejte důlek, rozdrobte do něj droždí, přidejte trochu cukru, mléka, mouky a vyrobte kvásek. Přikryjte utěrkou a nechte 20 min. kynout. Rozpuštěné máslo smíchejte s vanilkovým cukrem, solí a kardamomem, přidejte ke kvásku a mouce. Vypracujte těsto. Rozinky vyperte v horké vodě, dejte okapat, smíchejte s mandlemi, citronátem, citronovou šťávou a kůrou a zapracujte do těsta. Těsto opět přikryjte a nechte kynout dalších 40 min. Vzešlé těsto upravte do tvaru podlouhlého pecenu, vložte na plech potřený tukem, povrch omastěte, uhlaďte a nechte 15 min. kynout. Po upečení (65 - 70 min.) dejte chlebíček vychladnout a posypte ho práškovým cukrem.
Velikonoční recept
Ruská mazurka
Na 12 dílků:
5 žloutků
175 g práškového cukru
1 lžíce nastrouhané citronové kůry
1 lžíce citronové šťávy
250 g jemně mletých lískových oříšky
5 bílků
250 ml smetany ke šlehání
2 lžíce rumu
2 lžíce práškového cukru
různobarevná cukrátka ve tvaru vajíček
máslo na vymazání plechu
Postup:
Dortovou formu vymažte tukem, troubu zahřejte na 190° C. Žloutky utřete do pěny a za stálého míchání po částech přidávejte cukr a míchejte tak dlouho, až vznikne krémová hmota. Do ní postupně zamíchejte citronovou šťávu, kůru a lískové oříšky. Z bílků ušlehejte pevný sníh a promíchejte ho se žloutkovou směsí. Těstem naplňte formu, urovnejte povrch a pečte 50 minut na druhé příčce odspodu. Jakmile se boky korpusu začnou odchlipovat od formy, vypněte troubu. Dort v troubě však nechte ještě 15.minut. Upečený korpus přendejte na mřížku a počkejte, až zcela vychladne. Ze smetany ušlehejte pevnou šlehačku a promíchejte ji s cukrem a rumem. Povrch dortu potřete silnou vrstvou šlehačky a ozdobte barevnými cukrátky.
Velikonoční recept
Polská velikonoční bábovka
Na 12 porcí:
500 g polohrubé mouky
30 g droždí
120 g cukru
1 šálek vlažného mléka
375 g másla
špetka soli
nastrouhaná kůra z 1/2 citronu a pomeranče
5 vajec
150 g rozinek
250 g práškového cukru
1 lžíce citronové šťávy
4 lžíce horké vody
6 kandovaných třešní
máslo a mouka na formu
Postup:
Formu na bábovku vymažte máslem as vysypte moukou. Mouku prosejte do mísy a uprostřed vytvořte důlek. Rozdrobte do něj droždí, přimíchejte trochu cukru, mléka a mouky. Přikryjte utěrkou a dejte na 20 min. vzejít. Do vykynutého kvásku přidejte rozpuštěné máslo, cukr, sůl, vejce, citronovou a pomerančovou kůru a zadělejte těsto. Přidejte oprané rozinky, těsto promíchejte a vlijte do formy. Nechte kynout dalších 30 min. Troubu vyhřejte na 200° C. Bábovku pečte 30 – 40 min. na spodní příčce trouby. Upečenou bábovku dejte vychladnout ve formě a pak ji vyklopte. Z citronové šťávy, vody a práškového cukru utřete polevu, potřete jí bábovku a ozdobte kandovanými třešněmi.
Aktuální články ZDE
připravil(a): redakce topzena.cz
vytvořeno: 23. 3. 2007 v 06:45