Vaření je alchymie - zdravé způsoby přípravy jídel
Zobrazeno 22975x
Vaření je alchymie aneb zdravé alternativní způsoby přípravy jídel - Jaro už je tady a tak spoustu z nás napadá myšlenka, co můžeme pro své tělo udělat a jak ...
Vaření je alchymie
- zdravé způsoby přípravy jídel
Způsoby přípravy jídla.
Asi by bylo zbytečné zmiňovat se o tom, že nejméně zdravým způsobem upravování pokrmů je smažení. Přínosem pro nás jistě bude, pokud se podrobněji podíváme na alternativní a pochopitelně zdravější možnosti přípravy pokrmů. Všechny tyto způsoby vaření mají jedno společné – jídlo se zde připravuje bez použití tuků a protože potraviny nepřichází do přímého styku s plamenem či kouřem (jak je tomu u grilování nebo uzení), nevznikají při tomto způsobu přípravy jídel žádné karcinogenní látky. Dalším společným jmenovatelem tohoto způsobu přípravy jídel je zachování maximálního množství vitamínů, minerálů a stopových prvků, které se nevyplavují do vody, ve které jsou připravovány, protože ji pro svou přípravu většinou nepotřebují. Připravované potraviny si přitom zachovají svoji plnohodnotnou specifickou chuť. Každá správná hospodyňka jistě také uslyší, že všechny níže zmiňované způsoby tepelné úpravy jídel jsou velmi časově nenáročné pro svou energetickou úspornost také velmi ekonomické.
Vaření v mikrovlnné troubě
Mikrovlnné trouby se začaly ve světě používat už v první polovině minulého století. Za tuto dobu si získaly spoustu příznivců, kteří si život bez nich nedokáží ani představit. Kromě funkcí ohřevu a rozmrazování jídla, ke kterým se používají zřejmě nejčastěji, je lze použít také ke kompletní přípravě jídel. V dnešní době nabízí trh velké množství nádobí, které je speciálně navrženo a vyrobeno pro použití v mikrovlnných troubách. Při tomto způsobu přípravy jídla si jednotlivé potraviny uchovávají daleko větší množství vitamínů a minerálních látek, než jak je tomu při klasickém způsobu vaření. Nezanedbatelný je také ekonomický faktor – tento způsob přípravy jídla trvá kratší dobu, takže šetří nejen energii (až 80%), ale také Váš čas. Aby jste efektivně využili energii při vaření v mikrovlnné troubě, nechte po ukončení jakéhokoli procesu stát potraviny ještě minimálně 5minut v „mikrovlnce“, dojde tak k optimálnímu rozložení tepla a nádoby, ve kterých jídlo připravujete nebudou tak horké, takže nebude hrozit opaření.
Parní hrnec
Parní hrnec je poměrně nový, v podstatě evropský vynález. Přestože svůj opravdový boom zaznamenal teprve před několika lety, těší se stále vzrůstající oblibě. Většina modelů se skládá ze samotné elektrické základny s nádobu na vodu a několika mís umístěných nad sebou. Tyto mísy jsou zhotoveny z velmi kvalitních plastových materiálů poměrně odolných vůči poškrábání. V současné době náš trh nabízí širokou škálu těchto kuchyňských spotřebičů v cenovém rozpětí od 1.000 - 4.000,- Kč. Mnohé modely se mohou pochlubit také speciální komorou pro přípravu rýže, či speciálními programy pro jednotlivé druhy potravin. Parní hrnce si mezi hospodyňkami získaly značnou oblibu také svou skladností (jednotlivé části lze snadno složit do sebe). Nezanedbatelnou výhodou tohoto způsobu přípravy jídel je snížení času a nákladů na vaření až o 50% a možnost přípravy více druhů jídel a příloh najednou. Můžeme si zde nad sebou uvařit například ryby, drůbež, zeleninu a brambory bez toho, aby se chuti a vůně vzájemně smísily. Při tomto velmi šetrném způsobu vaření si potraviny a hlavně zelenina uchovají velké množství vitamínů a minerálů, protože při vaření v páře se nevyplavují do vody, jak je tomu u klasického vaření.
Uspěchané hospodyňky jistě také uvítají možnost mytí jednotlivých plastových odnímatelných částí v myčce a jejich snadnou údržbu.
Římský hrnec
Pokud ještě nemáte zkušenosti s vařením v páře a klasický parní hrnec je pro Vás finančně náročný, doporučuji vyzkoušet římský hrnec. Český trh nabízí různé velikosti a tvary v cenovém rozpětí od 400-800,- Kč. Jak už název napovídá, tento způsob přípravy jídel vynalezli staří Římané. Princip pečení v této nádobě spočívá v uvolňování vody z předem (alespoň 20minut) namočeného porézního víka, které je vyrobeno z neglazované pálené hlíny. Spodní část hrnce je z téhož materiálu, ale většinou je pokrytá kvalitní glazurou. Hrnec vkládáme vždy do nevyhřáté trouby a teplotu zvyšujeme pozvolna až na požadovanou intenzitu. Takto připravené pokrmy si zachovávají svoje specifické aroma a při přípravě zeleniny nedochází ke změně barvy ani k úbytku vitamínů. Dalším důležitým faktorem je příprava jídla bez použití tuku, protože se během pečení uvolňuje z nasáklého víka pára, která zaručuje šťavnatost a chutnost pokrmu. Během pečení většinou není nutné podlévání, protože se jídlo dusí ve vlastní šťávě. Pokud se šťáva odpaří a je nutné dolití vody, použijeme vždy horkou vodu, protože při prudkém zchlazení by mohlo dojít k prasknutí hrnce. Příprava jídla v římském hrnci je také ekonomicky výhodná, protože zároveň s masem můžeme připravovat také přílohu (brambory, rýži, zeleninu). Přílohy však přidáme až ke konci pečení, s ohledem na dobu přípravy masa i přílohy.
Každá mince má dvě strany a mi nezbývá, než přiznat, že s římským hrncem to není jiné. Daní za služby, které nám poskytuje, je poměrně složitá údržba. Tedy - pokud chcete dodržovat pokyny odborníků…Při jeho mytí by se neměly používat saponáty, pouze by se měl odmočit a umýt žínkou a teplou vodou. V případě silného znečištění za pomoci soli či octa a kartáčku. Omlouvám se starým Římanům, já už jej více než tři roky úspěšně myji v myčce….
Při všech výše uvedených způsobech vaření je třeba dávat při odkrývání nádob a poklopů pozor na horkou páru. Pokud nemáte s tímto způsobem vaření žádné zkušenosti, je třeba se s nimi naučit zacházet a vysledovat si optimální dobu a způsob přípravy. Jsem si jistá, že jakmile překonáte počáteční ostych a nedůvěru a naučíte se tyto pomocníky v domácnosti používat, zamilujete si je a nebudete si bez nich moci vaření ani představit. Přeji vám mnoho zdaru při poznávání tajemných zákoutí zdravých způsobů přípravy jídel. V současné době pro vás připravuji článek o zdravých nahrážkách nezdravých surovin a bezmasé kuchyni. Pokud se budete chtít na cokoli ohledně vaření zeptat, využijte možností komentáře a zanechte svůj kontakt, ráda vám pomohu, pokud to bude v mých silách. (Autor, foto: Denisa Konarská) - Aktuální články ZDE
připravil(a): redakce topzena.cz
vytvořeno: 30. 3. 2007 v 07:52