Nepřehlédněte

Jarní práce na zahradě

Jarní práce na zahradě S prvními jarními paprsky určitě začnete sklízet plody své podzimní práce. Se záhonů se vytahují květy tulipánů, narcisů, hyacintů i krokusů.

Fíkus pěstování

Fíkus pěstování Fíkus patří k nejoblíbenějším pokojovým rostlinám. Rady a nápady pro úspěšné pěstování.

Výhody otevřených kompostérů

Výhody otevřených kompostérů Výhodou otevřených kompostérů je jejich počet odvětrávacích otvorů. Můžete si dovolit nasypat kompostéru velké množství posekané trávy.

Pařeniště z polykarbonátu

Pařeniště z polykarbonátu Kvalitní české pařeniště z polykarbonátu, žárově zinkovaného plechu, výplň komůrkový polykarbonát.

Toužíte po krásném úsměvu

Toužíte po krásném úsměvu Ke krásnému úsměvu vám pomohou kvalitní zubní implantáty. Nemusíte mít obavy, zavedení zubního implantátu je zcela rutinní záležitostí.
Orchideje Druhy vhodné pro pěstování v domácích podmínkách


Nej ...

Recepty na vánoční cukroví: Vaše recepty na internetu

Recepty na vánoční cukroví: Vaše recepty na internetu Vaše recepty na internetu Recept na vánoční cukroví , Recept na vánoční cukroví - nepečené cukrobí | pepinův blog , Recept na vánoční cukroví| Vánoční rohlíčky a další recepty. Přiidej vánoční recepty.

Oleandr ( Oleandry - Nerium ) a jeho pěstování

Oleandr ( Oleandry - Nerium ) a jeho pěstování Oleandr a jeho pěstování - Oleandry (Nerium oleander - Oleandr obecný) teplomilný oleandr. Rostlina původem ze Středozemí patří k jedněm z nejoblíbenějších květin pěstovaných na slunných terasách a balkonech. Oleandry (Nerium) jsou keře ...

QUELLE - Nový katalog - módní trendy od Quelle

QUELLE - Nový katalog - módní trendy od Quelle Quelle na TopŽena.cz : QUELLE - Nový katalog - módní trendy. Podzimní a zimní trendy z nového hlavního katalogu Quelle ... módní trendy od Quelle

Top velikonoční recepty: vaše recepty

Top velikonoční recepty: vaše recepty Top velikonoční recepty - Vaše recepty na Topzena.cz - Přehled nejlepších receptů. Přidej svůj top recept včetně autorské fotografie receptu.

Vánoční cukroví nepečené - Vosí hnízda

Vánoční cukroví nepečené - Vosí hnízda Vánoční cukroví nepečené - Vosí hnízda. Recept na těsto: 180 g moučkového cukru, 80 g másla, 200 g mletých piškotů, 3 lžíce kakaa, 4 lžíce rumu, 2 lžíce vody na dohotovení: cukr, ...

Velikonoční recepty - velikonoční menu

Velikonoční recepty - velikonoční menu

Zobrazeno 35477x

přátelům

Velikonoční recepty - Velikonoční menu. Co takhle ochutnat, jaké dobroty se podávají o Velikonocích v opravdovém paláci? Drží se tam tradice, ...

   Celý článek      

Velikonoční recepty: 
Velikonoční menu - vajíčka, jehněčí i kopřivy


naše recepty
Velikonoční menu - vajíčka, jehněčí i kopřivy!
Co takhle ochutnat, jaké dobroty se podávají o Velikonocích v opravdovém paláci? Drží se tam tradice, nebo vaří „po novu“? Moc nás to zajímalo, a proto jsme poprosili Lukáše Váchu, šéfkuchaře v  Pálffyho paláci na Malé Straně, aby nám předvedl své umění. Co nám uvařil?

Velikonoční recepty
Vaječný tatar s lososovým kaviárem

Rozpis pro 4 osoby:
4 vajíčka
100 g lososového kaviáru
100 g toastového chleba
20 g kaparů
20 g crème fraîche
30 g polníčku
0,05 g soli
0,05 g pepře
Na ozdobu:
 pažitka
Postup:
Vajíčka uvaříme doměkka a pak je rychle  ponoříme do ledové vody, aby šla dobře oloupat skořápka. Když vychladnou, zbavíme je skořápky.
Opatrně oddělíme žloutek od bílku, obě části samostatně jemně posekáme a dochutíme. Kapary pokrájíme a necháme okapat. Salát jen opláchneme. Toastový chléb opečeme zprudka a vykrájíme z něj trojúhelníky.
Nyní budeme potřebovat  tvořítko, aby nám vznikl válec. Do tvořítka dáme nejprve vrstvy vajíček, pak přidáme polníček, kapary a navrch ozdobíme crèmem fraîche, lososovým kaviárem a čerstvou pažitkou.
Nechceme-li crème fraîche kupovat, smícháme v misce jeden díl zakysané smetany s dílem šlehačky a vzniklou směs pak necháme stát celý den v teple. Měla by zhoustnout. Po 24 hodinách ji dáme vychladit a vyšleháme v hustý krém.


Velikonoční recepty
Beskydské kůzlečí kotletky s cizrnovou kaší a šalotkovou marmeládou
Rozpis pro 4 osoby:
1200 g kůzlečích kotletek
400 g cizrny
20 g česneku
100 g šalotky
200 ml červeného vína
100 ml balzamikového octa
0,05 g soli
0,05 g pepře
200 ml oleje
20 g tymiánu 
Na ozdobu:
 polníček
 plátky slaniny
Postup:
Očištěné jehněčí maso pokrájíme na stejně velké porce a okořeníme je. Pak si připravíme marinádu - olej s trochou česneku a tymiánu – a v ní necháme maso marinovat.
Cizrnu propláchneme, namočíme do vody a necháme 10-12 hodin stát (přes noc), aby nabobtnala – pozor, zvětší několikrát svůj objem, proto je potřeba použít dostatečně velkou nádobu, ideální je mísa.
Druhý den cizrnu uvaříme doměkka a dochutíme ji solí, pepřem a česnekem a pak ji propasírujeme. Šalotku očistíme, pokrájíme na stejně velké kousky a zprudka ji restujeme s červeným vínem a balzamikovým octem. Necháme odvařit a dochutíme.
Kotletky vyndáme z marinády, necháme je chvilku okapat a pak je zprudka opečeme - po obou stranách asi 5-7 minut a nakrájíme podle kostí.
Na talíř narovnáme kotletky, přelijeme je omáčkou a k nim přidáme propasírovanou cizrnu, kterou ozdobíme například lístky salátu a plátkem slaniny.


Velikonoční recepty
Salát z jarních výhonků obložený zapečenou velikonoční klobásou
Rozpis pro 4 osoby:
160 g směsi výhonků
50 g mladého špenátu
50 g červené čekanky
4 ředkvičky
4 baby rajčata
150 g listového těsta
4 domácí masové klobásky
0,05 g soli
0,05 g pepře
100 ml olivového oleje
20 ml jablečného octa
Postup:
Veškerou zeleninu – lze přidat i baby rajčátka nebo například ředkvičky - nejprve pečlivě opláchneme, očistíme a pak vložíme do misky, kde ji ochutíme solí, pepřem,olivovým olejem a octem.
Masové klobásky, mohou být i pikantnější, opatrně zabalíme do plátku listového těsta a zapečeme při asi 200 ºC dozlatova.
Zapečené rolky lístkového těsta s klobáskou uprostřed pak musíme opatrně pokrájet – pozor, aby se těsto nerozpadlo.
Na talíři navršíme hezky barevný kopeček zeleniny, dolů výhonky, na ně pak větší kousky a přidáme řezy klobásky.


Velikonoční recepty
Rukulový krém s řeřichou, parmazánovým krutonem a zastřeným křepelčím vajíčkem
Rozpis pro 4 osoby:
500 g rukoly
200 g brambor
50 g šalotky
100 g másla
0,05 g soli
0,05 g pepře
50 g parmazánu
4 křepelčí vajíčka
1 plátek toastového chleba
20 g řeřichy
Na ozdobu:
 lžička smetany
Postup:
Brambory oloupeme, spolu se šalotkou je pokrájíme na menší kousky a oboje orestujeme na másle.
Zalijeme vodou a vaříme doměkka. Potom přidáme k bramborám a šalotce i rukolu a opět necháme projít krátkým varem, načež vše vlijeme do mixéru a rozmixujeme. Dochutíme solí a pepřem.
Plátek toastového chleba posypeme parmazánem a zapečeme. Křepelčí vajíčko opatrně vyklepneme do vařící se vody se solí a povaříme, aby zatuhlo.
Při podávání ozdobíme polévku toastem, zastřeným vajíčkem a posekanou řeřichou. Hezky vypadají i hvězdičky ze smetany – kápneme smetanu a lžičkou jí „vytáhneme“ cípy.


Velikonoční recepty
Jehněčí roláda s kopřivovou nádivkou a pažitkovou polentou a skořicovo-badyánovou omáčkou s vůní kalvádosu
Rozpis pro 4 osoby:
500 g vykostěné jehněčí kýty
200 g čerstvých kopřiv
0,05 g soli
0,05 g pepře
0,08 g badyánu a skořice
300 ml omáčky demi glass
5 ml calvadosu
20 ml oleje
200 g polenty
50 g pažitky
Na ozdobu:  baby rajčátka
   lístky salátu
   půlky kompotovaných meruněk
Postup:
Jehněčí kýtu rozklepeme na 1 cm vysoký plát, osolíme ji a opepříme. Pak ji poklademe listy čerstvých kopřiv, které jsme ovšem předtím spařili ve vodě a nechali okapat.
Poté maso i s náplní zarolujeme a zajistíme jehlami či nití. Pečeme v zakryté pánvi či pekáčku - asi 2,5-3 hodiny při 155 ºC.
Polentu (to je vlastně kukuřičná kaše, lze koupit hotovou) uvaříme doměkka, přidáme pokrájenou pažitku, osolíme a necháme vychladnout v nízké nádobě.
Upečené maso vyjmeme, výpek scedíme a přidáme demi glass (lze ji připravit předem), provaříme, dochutíme kořením a před dokončením přidáme calvados.
Jak si připravit demi glass? Jde o silnou hnědou omáčku, kterou získáme pomalým vařením a odpařováním tekutiny z masa. Odpaříme ji až na polovinu původního objemu - musí vytvářet povlak na obrácené lžíci. Má výraznou chuť, a proto se hodí jako základ pro další omáčky.
Na talíři dozdobíme dle své fantazie – třeba meruňkami, salátem a rajčátky.


Velikonoční recepty
Čokoládový košíček s domácí karamelovou zmrzlinou servírovaný s horkými malinami
Rozpis pro 4 osoby:
4 čokoládové košíčky
100 g malin 
200 g karamelové zmrzliny
100 g cukru
Na ozdobu:
 kousky jahod
spirálky čokolády
snítka čerstvé máty.
Postup:
Cukr rozpustíme ve vodě a necháme ho jemně zkaramelizovat, přidáme čerstvé maliny a dáme  projít krátkým varem.
Pak sáhneme po čokoládových košíčcích – lze je pořídit hotové (podobné prodává například pražská firma Fiala), nebo si je sami vyrobíme – rozpuštěnou hořkou čokoládou „vylijeme“ papírové cukrářské košíčky, necháme ztuhnout v ledničce a papír opatrně odstraníme.
Do košíčků vlijeme svar ze zkaramelizovaného cukru a  z malin a navrch dáme kopeček zmrzliny.
Pocukrujeme, ozdobíme ovocem, spirálkami čokolády,  zelenou mátou a ihned – aby nepovolila zmrzlina ani čokoláda - servírujeme.

Aktuální články ZDE

připravil(a): redakce topzena.cz
vytvořeno: 7. 4. 2007 v 09:50

   Celý článek      
452-velikonocni_menu_2.jpg
Recepty, kuchyně online na TopŽena.cz : Velikonoční recepty - Velikonoční menu - vajíčka, jehněčí i kopřivy. Co takhle ochutnat, jaké dobroty se podávají o Velikonocích v opravdovém paláci? Drží se tam tradice, ...
452-velikonocni_menu_3.jpg
Recepty, kuchyně online na TopŽena.cz : Velikonoční recepty - Velikonoční menu - vajíčka, jehněčí i kopřivy. Co takhle ochutnat, jaké dobroty se podávají o Velikonocích v opravdovém paláci? Drží se tam tradice, ...
Hobbyzahrada.cz

Související články

Grilování na plechu a jehle

Grilování na plechu a jehle
Grilování. Grilované může mít tolik podob, kolik vymyslíte marinád. Koupit sáček s již hotovým kořením je nejjednodušší, ale pokud vám to ke spokojenosti nestačí, navrhujeme ještě tři další varianty.

Pozor na oči při práci s počítačem

Pozor na oči při práci s počítačem
Top aktuálně na Topžena.cz : Pozor na oči při práci s počítačem - Pokud pracujete s počítačem ať už v práci nebo doma, pamatujte, že kromě páteře jsou nejvíce zatěžovány vaše oči. Dívání se po dlouho dobu na monitor počítače může způsobit únavu očí.

Desetkrát pro zdraví - součást promyšlené diety

Desetkrát pro zdraví - součást promyšlené diety
Diety a hubnutí na Topžena.cz : Desetkrát pro zdraví - součást promyšlené diety. Promyšlená dieta ... Víte, co máte jíst proti stresu, celulitidě nebo křečovým žilám? Mnohé ze základních potravin obsahují dieteticky velmi ...

Super peníze pro každého - Chcete si vydělat super peníze

Super peníze pro každého - Chcete si vydělat super peníze
Super peníze. Výdělek pro každého na TopŽena.cz. Líbí se Vám Topzena.cz časopis pro ženy i muže nebo Hobbyzahrada.cz časopis vše pro dům a zahradu. Pak se podívejte na super nabídku.

Otevření zimní sezony: Hyperzábava na sněhu

Otevření zimní sezony: Hyperzábava na sněhu
Předvánoční víkend na sněhu - hyperzábava na sněhu - Ski Opening Špindlerův Mlýn – slavnostní otevření zimní sezony v českých horách! Česko v prosinci zažije velkolepé otevření zimní sezony!

Paličkování pro tvořivé ženy

Paličkování pro tvořivé ženy
Paličkování - Paličkování kurzy. Tato kniha je určena pro krajkářky, které již mají za sebou první nesmělé krůčky při poznávání tohoto krásného uměleckého řemesla. Zkušená autorka a lektorka kurzů paličkování.
Hobbyzahrada.cz