Recepty - Jídla z hovězího a vepřového
Zobrazeno 21928x
Recepty - Jídla z hovězího a vepřového. Hovězí na víně, Pikantní masové kuličky, Hovězí dušené, Vepřové kari, Steaky, ... další recepty pro každého ...
Recepty:
Doba přípravy a vaření cca: 180 min.
Energetická hodnota 1 porce cca: 2224 kJ
Pro 6 osob:
1000 g vykostěného hovězího hrudí (asi 2 kg bez tuku)
175 ml vývaru
3 velké čerstvé cibule
3 čerstvé papriky, odstraníme semínka a nakrájíme na proužky
250 ml suchého čerstvého vína
175 ml passaty
1 velká karotka
8-10 stroužků česneku
1 chilli paprička, nahrubo pokrájená
sůl a čerstvý mletý pepř
Postup:
Velkou teflonovou pánev jsme vystříkali vodou a olejem. Pánev jsme nahřáli a vložili do ni hovězí hrudí, které jsme zprudka opekli z obou stran. Pak jsme slili všechen tuk.
Z pánve jsme odsáli všechen tuk papírovým ubrouskem. Pak jsme přilili vývar a přidali cibuli. Nádobu jsme zakryli pokličkou a dusili 4-5 minut. Potom jsme nádobu odkryli, zmírnili oheň a pomalu dusili.
Když byla cibule hnědá a skoro měkká, přidali jsme papriky. Vše jsme zamíchali a vařili, dokud se tekutina nevypařila a papriky nezměkly. Bylo-li třeba, přidali jsme ještě vývar. Mícháním jsme seškrabovali připálené zbytky ze dna pánve.
Mezitím jsme nalili do pánve víno a passatu.Vařili jsme, dokud se tekutina mírně neodpařila a omáčka nezhoustla.
Cibuli a papriky jsme rozprostřeli do zapékací misky. Přidali jsme mrkev, česnek a chilli. Přilili jsme vypečenou šťávu z hovězího, maso jsme položili na zeleninu a vše jsme ještě dochutili směsí z vína a rajčatové passaty.
Recepty:
Doba přípravy a vaření cca: 45 min.
Energetická hodnota 1 porce cca: 1569 kJ
Pro 6 osob:
500 g velmi libové semleté vepřové panenky
3 lžíce citrónové šťávy na dochucení
nastrouhaná kůra z ½ citronu
po 1 lžíci čerstvého nasekaného koriandru, pažitky a máty
po 1 lžíci mletého kmínu a koriandru
½ lžičky mleté papriky
několik kapek tabaska
špetka chilli koření
2 baklažány (á 180 g)
sůl a čerstvý mletý pepř
Postup:
Ve velké míse jsme důkladně promíchali všechny suroviny. Malý kousek masové směsi jsme opekli na zkoušku na pánvi a případně dochutili solí, pepřem, chilli kořením nebo citrónovou šťávou, máme-li raději kořeněnou chuť.
Z masové směsi jsme utvořili malé kuličky a uložili jsme je na talíř. Teflonovou pánev jsme postříkali olejem s vodou a nahřáli. Masové kuličky jsme smažili postupně po menších dávkách asi 2-3 min ze všech stran, až jsou pěkně hnědé a důkladně propečené.
Recepty:
Doba přípravy cca: 25 min.
Energetická hodnota 1 porce cca:1612 kJ
Pro 4 osoby:
500 g vepřového filé (panenské pečeně)
2-3 cibule (asi 125 g)
1 žlutá paprika (200 g)
1 kg póru
4 lžíce oleje
1 lžíci kari
sůl
7 lžic pomerančové šťávy
2 stroužky česneku
2 plátky zázvorového kořene
Postup:
Vepřové filé jsme pop opláchnutí a osušení nakrájeli na nudličky. Cibule jsme oloupali, rozkrájeli na půlky a nakrájeli na plátky. Papriku jsme přepůlili, zbavili js ji stopky a jádřince, oprali ji a nakrájeli na proužky. Pórek jsme očistili a odstranili tmavou zelenou nať. Poté jsme pórek nakrájeli na kolečka a důkladně je oprali. Odměřený olej jsme zahřáli na velké pánvi, maso a cibuli jsme za stálého míchání osmažili.
Lžičku kari jsme zamíchali do masa a krátce osmažili (kari nesmí moc ztmavnout) Po osmažení jsme do směsi přidali pomerančovou šťávu. Plátky zázvorového kořene jsme oloupali, jemně nakrájeli a spolu s česnekem zamíchali do masa. Vše jsem podusili. Asi 5 min poté jsme přidali připravené papriky a pórek, dusili jsme dalších 5 minut a případně ještě směs podle chuti přisolili.
Recepty:
Doba přípravy a vaření cca: 15 min.
Energetická hodnota 1 porce cca: 1055 kJ
Pro 4 osoby:
4 hovězí steaky (ze svíčkové po 200 g)
4 zarovnané lžičky zrnek černého pepře
Postup:
Hovězí steaky jsme lehce naklepali ale museli zůstat alespoň 2 cm silné. Lžičky pepře jsme roztloukli na hrubo, vtlačili jsem do masa a steaky jsme vložili na rošt do předehřátého grilu.
Grilovali jsme je po obou stranách (každou stranu asi 7 min) a po chvílích jsme potírali trochou oleje.
Recepty:
Rostbíf v bylinkové krustě
Doba přípravy a vaření cca:
Energetická hodnota 1 porce cca: 1914 kJ
Pro 6 osob:
1 ½ Kg rostbíf (bez kostí)
Sůl
Čerstvý mletý bílý pepř
1 stroužek česneku
30 g hovězího morku
4 lžíce sekaných zelených natí
(tymián, rozmarýn, šalvěj, majoránka)
2 lžíce strouhanky
Postup:
Rostbíf jsme opláchli pod studenou tekoucí vodou a osušili. Povrch masa jsme trochu poškrábali. Do masa jsme vetřeli mletý pepř. Oloupali jsme si česnek a jemně nakrájeli. Hovězí morek jsme rozmělnili a koření jsme smíchali s česnekem a morkem. Touto směsí jsme potřeli maso, přikryli jsme a postavili přes noc do chladna. Maso jsme vložili do tukem vymazané pánve. Posypali jsme strouhankou a zapékali jsme asi 40 min v předehřáté troubě.
Nádherná barevná všehochuť masa, papriky a koření
Doba přípravy a vaření:
Energetická hodnota 1 porce: 1510 kJ
Pro 2 osoby:
300g hovězího masa z kýty
2 lžíce oleje
sůl
čerstvý mletý pepř
sladkou papriku
1/8 l horké vody
1/8 čerstvého vína
2 červené a zelené papriky (600 g)
2 velké cibule (200 g)
100 g dušených žampiónů
100 g dušeného černého kořene
zelenou petrželka
Postup:
Maso jsme se opláchli, osušili a nakrájeli na kostky. Potom jsme si rozehřáli olej a maso jsem v něm osmažili. Přidali jsme sůl, pepř a sladkou papriku podle chuti. Víno jsme nalili na maso a dusili, odpařenou tekutinu jsme nahrazovali horkou vodou aby maso bylo stále ponořené. Papriky jsme rozkrájeli na poloviny, zbavili jsme je stopek a jádřinců, oprali a nakrájeli na nudle.
Cibule jsme oloupali a nakrájeli spolu s paprikami. Po 45 min přidáme zeleninu k masu a dusíme dalších 30 min. Žampióny a černý kořen jsme přimíchali do guláše a vařili tak dlouho, až se většina tekutiny odpařila a zůstala hladká omáčka. Potom jsme ještě dochutili soli, pepřem a sladkou paprikou. Nakonec jsme vše posypali nakrájenou petrželkou.
Vaše online recepty:
aktuální články ZDE
******************************************************
Vaše recepty můžete zasílat na e-mail info@topzena.cz .
Parametry podkladů:
text ve formátu Word (nebo v e-mailu) , obrázky ve formátu JPG nebo GIF.
Zdarma zveřejníme autora (dle přání i kontakt, www stránky). Můžete tímto způsobem propagovat vaše www stránky.
Redakce nezodpovídá za příspěvky čtenářů ani jednotlivých přispěvatelů, ani za jejich skutečnou totožnost.
připravil(a): redakce topzena.cz
vytvořeno: 20. 2. 2007 v 14:21