Recepty - Vepřové nemá chybu
Zobrazeno 27443x
Recepty - Vepřové nemá chybu. Češi milují vepřové. Je tomu tak a nedá se s tím nic dělat. Vepřové maso ve všech možných úpravách vévodí našim stolům. A protože to víme, nabízíme vám pár prima tipů. Recepty pro každého ...
Recepty - Vepřové nemá chybu
Češi milují vepřové. Je tomu tak a nedá se s tím nic dělat. Vepřové maso ve všech možných úpravách vévodí našim stolům. A protože to víme, nabízíme vám pár prima tipů.
Recepty pro každého
Recept: Labužnická kombinace sýra a masa
Vepřové kotlety s cumberlandskou omáčkou
Doba přípravy cca: 21 minut
Energetická hodnota 1 porce cca: 1547 Kj
Na 4 porce:
4 vepřové kotlety (celkem 600 g, asi 1 cm silné)
1 polévkovou lžíci oleje
sůl
černý pepř
80 g rybízového rosolu
2 polévkové lžíce portského vína
1 polévková lžíce škrobové moučky
1 polévková lžíce strouhané citronové kůry (z chemicky neošetřeného citronu)
2 polévkové lžíce citronové šťávy plátky citronu podle chuti
Postup:
Kotlety jsme zbavili přebytečného tuku. Ve velké pánvi jsme rozpálili olej. Kotlety jsme osolili, opepřili a z každé strany asi 4 minuty opékali, dokud šťáva vytékající z nich po vpichu není zcela čirá. Mezitím jsme při mírné teplotě rozvařili rybízový rosol.
V šálku jsme dohladka umíchali škrobovou moučku s portským vínem a přidali ji do rosolu. Za stálého míchání jsme omáčku asi 5 minut vařili, až zhoustla a začla bublat. Pak jsme přimíchali citronovou kůru a šťávu. Kotlety jsme upravili na mísu a přelili je omáčkou, ozdobili plátky citronu a ihned podávali.
Dobrá rada:
K těmto kotletám se skvěle hodí na másle dušené cukety a mrkvové hranolky sypané petrželkou.
Recept: Labužnicko – francouzská pochoutka
Dijonské vepřové řízky
Doba přípravy cca: 16 minut
Energetická hodnota 1 porce cca:
Na 4 porce:
4 vepřové řízky (asi 700 g, každý 1,5 cm silný)
1 stroužek česneku
1 polévková lžíce dijonské hořčice
1 ½ čajové lžičky nasekaného čerstvého kopru nebo ½ čajové lžičky sušeného
2 polévkové lžíce přepuštěného másla nebo umělého tuku
snítky kopru na ozdobu
sůl
černý pepř
Postup:
Řízky jsme naklepali paličkou na sílu asi 0,5 cm. Česnek jsme oloupali, nasekali a smíchali s hořčicí a koprem. Touto pastou maso z obou stran potřeli. Ve velké pánvi jsme rozpálili 1 polévkovou lžíci přepuštěného másla, vložili do něj dva řízky a při střední teplotě je opékali po každé straně asi 2 minuty. Pak jsme je vyndali a nechali přikryté v teple. Na zbylém másle jsme stejně opekli další dva řízky. Oprali a osušili jsme kopr. Řízky jsme osolili, opepřili, ozdobili snítkami kopru a ihned podávali.
K tomuto nízkokalorickému jídlu jsme podávali zelený salát s parmazánem a krutony (v tuku osmaženými kostičkami chleba).
Recept: Skvělá kombinace masa a ovoce
Vepřové kotlety na pomerančích
Doba přípravy cca: 23 minut
Energetická hodnota 1 porce cca: 1754 kJ
Na 4 porce:
4 vepřové kotlety (asi 600 g, každá asi 1 cm silná)
1 polévková lžíce přepuštěného másla nebo umělého tuku
1 polévková lžíce oleje
sůl
černý pepř
2 středně velké pomeranče (chemicky neošetřené)
3 jarní cibulky
100 ml kuřecího vývaru
2 polévkové lžíce kečupu
Postup:
Ze všech kotlet jsme odstranili přebytečný tuk. Ve velké pánvi jsme zahřáli přepuštěné máslo a olej. Kotlety jsme osolili, opepřili a asi 4 minuty opékali po jedné straně. Mezitím jsme ostrouhali kůru z jednoho pomeranče a dali ji stranou.
Oba pomeranče jsme oloupali i s bílou podkorovou vrstvou, dužinu nakrájeli napříč na tenčí plátky a odstranili jadérka. Kotlety jsme obrátili a opékali na druhé straně další 3 minuty, až po vpichu do masa vytékali jen čirá šťáva.
Mezitím jsme oprali a na hrubo nasekali jarní cibulky. V šálku jsme promíchali kuřecí vývar s kečupem. Hotové kotlety jsme upravili na mísu a ponechali v teple. Nakrájené cibulky jsme dali do pánve a asi 2 minuty dusili, až trochu zesklovatili. Přidali jsme vývar s kečupem a omáčku za stálého míchání krátce povařili. Plátky z pomerančů a šťávu z kotlet jsme přidali do omáčky, podle chuti osolili a opepřili. Omáčku jsme pak rozdělili na kotlety, posypali strouhanou pomerančovou kůrou a ihned podávali.
Recept: Výjimečně delší na přípravu, ale úžasné!
Toskánská vepřová pečeně
Doba přípravy cca: 90 min
Energetická hodnota 1 porce cca: 2158 kJ
Na 4 porce:
1000 g vepřové pečeně s kostí
1 cibule
2-3 stroužky česneku
1 svazek hladké petrželky
½ svazku bazalky
2 stonky dobromysli (oregano)
3 stonky tymiánu
1 stonek rozmarýnu
4 lístky šalvěje
2 lžíce olivového oleje
sůl
čerstvě mletý pepř
6 tenkých plátků vepřového bůčku
250 ml suchého bílého vína
Postup:
Maso jsme vykostili. Oloupanou cibuli a česnek jsme nadrobno nakrájeli. Bylinky najemno nasekali a vše smíchali. Směs jsme promíchali s olejem. Troubu jsme předehřáli na 200 °C. Do povrchu vepřové pečeně jsme vetřeli sůl s pepřem a potřeli připravenou směsí. Maso jsme položili kostmi dolů a obložili plátky bůčku. Vše jsme svázali nití jako roládu. Maso jsme položili na rošt, podložili hlubokým plechem a zasunuli na spodní lištu trouby. Pekli jsme asi 30 minut. Přelili jsme maso bílým vínem, teplotu jsme snížili na 160 °C a doměkka dopékali asi 1 hodinu i déle. Maso jsme nechali krátce odpočinout a nakrájeli na plátky. Upravili jsme na talíře a přelili vypečenu šťávou. Maso jsme nesměli péct příliš dlouho, aby se nevysušilo a nebylo troupelnaté.
Náš tip:
Výběr bylinek jsme volili podle své chuti. Důležité však je, aby byly čerstvě nasekané. Vepřová pečeně chutná i studená a hodí se na studenou tabuli.
1. Bavorská vepřová pečeně
Do kůže vykostěného vepřového ramínka (1 kg) jsme udělali šikmé mřížkovité zářezy. Do povrchu jsme vetřeli sůl s pepřem. Maso kůži dospodu jsme vložili do pekáče. Přiložili jsme 200 g vepřových kostí, 2 oloupané a na kousky nakrájené cibule a 1 očistěnou mrkev. Posypali 1 lžící celého kmínu a podlili 1/8 litru vody. Pekáč jsme zasunuli na dolní lištu trouby předehřáté na 200 °C. Pekli jsme asi 30 minut. Pečeni jsme obrátili, teplotu snížili na 180 °C a dopékali další 1 ½ hodiny. Přitom pečeni přeléváme vypékající se šťávou a podléváme ¼ litrem vody. 30 minut před dopečením jsme maso potírali 1/8 litru piva, rozmíchaným s 1 lžící středně ostré plnotučné hořčice. Pečeni jsme vyjmuli a nechali krátce odpočinout. Vypečenou šťávu se zeleninou jsme prolisovali přes síto. Pokud by kůrka nebyla dokřupava propečená, maso vložíme do rozehřátého grilu.
2. Andaluská vepřová pečeně
Do 800 g vepřové krkovice jsme vetřeli sůl s pepřem. Nasekali 1 lžíci rozmarýnových a 1 lžíci tymiánových lístků. Smíchali jsme s nastrouhanou kůrou z 1 chemicky neošetřeného pomeranče, 2 lžícemi polosuchého sherry a 2 lžícemi olivového oleje. Maso jsme směsí potřeli, přikryli a přes noc marinujeme. Druhý den jsme maso po všech stranách opekli na 3 lžících rozehřátého olivového oleje. Přilili jsme šťávu z 1 pomeranče a 4 cl sherry. Pekli jsme asi 1 hodinu v troubě předehřáté na 180 °C. Přitom maso přeléváme ¼ litru masového vývaru. Na pánvi rozehřejeme 30 g másla. Přidáme 30 g cukru a šťávu z ½ pomeranče. Vařili jsme, až vznikne hustý sirup. Na plátky jsme nakrájeli 1 chemicky neošetřený pomeranč a několik minut je v sirupu prohřáli. Maso jsme nakrájeli na plátky, rozdělili na talíře a obložili pomerančovými plátky. Vypečenou šťávu jsme povařili do zhoustnutí a maso přelili.
3. Balkánská vepřová pečeně
Do povrchu vykostěné vepřové kýty bez kůže (800 g) vetřeme sůl s pepřem. Očistili jsme 4 středně ostré feferonky a nakrájeli je na nudličky. Špičkou ostrého nože jsme udělali do masa hluboké vpichy a vložili nudličky feferonek. Maso jsme potřeli 2 stroužky rozmačkaného česneku. Maso jsme obalili 150 g na plátky nakrájené prorostlé slaniny a svázali kuchyňskou nití jako roládu. Maso jsme opekli na 3 lžících oleje a přilili 1/8 litru vody. Zasunuli jsme na spodní lištu a pekli 30-40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Maso jsme přitom přelévali vypékající se šťávou. Na kostičky jsme nakrájeli 2 svazky polévkové zeleniny. V polovině pečicí doby jsme přidali zeleninu, ½ lžičky rajčatového protlaku, 1 stonek tymiánu, 1 stonek rozmarýnu a přimíchali ¼ litru suchého bílého vína. Pečené maso jsme vyjmuli z pekáče a nechali krátce odpočinout.Vypečenou šťávu se zeleninou jsme procedili přes síto a podle potřeby jsme vázali zahušťovačem.
Další báječné recepty:
Recepty - Od roštěnek po biftek
Recepty paní domu: Od roštěnek po biftek - Na přípravu hovězích minutek se musí vybírat pouze ty nejkvalitnější části masa, protože jinak bychom si příliš nepochutnali. Připravit například křehké medailonky z hovězí kýty ... Recepty pro každého
Recepty - Neopakovatelné telecí
Báječné recepty: Neopakovatelné telecí - recepty - Curyšské telecí nudličky, Telecí řízky s gorgonzolovou omáčkou, Telecí steaky s bylinkami ... Naše nabídka skvělých receptů ... Recepty pro každého
Recepty - Pštrosí potěšení
Recepty - Pštrosí potěšení. I když jsme možná jako kuchaři a strávníci možná trochu konzervativní, přesto si už zvykáme na nové druhy mas, mezi něž určitě patří maso pštrosí. Zkuste nebudete zklamaní. Recepty pro každého ...
připravil(a): redakce topzena.cz
vytvořeno: 9. 1. 2007 v 14:54