Nepřehlédněte

Fíkus pěstování

Fíkus pěstování Fíkus patří k nejoblíbenějším pokojovým rostlinám. Rady a nápady pro úspěšné pěstování.

True North kvalitní krbová kamna

True North kvalitní krbová kamna Krbová kamna True North kvalita z Kanady. Kanadská krbová kamna s dvojím spalováním a dlouhou dobou hoření až 8 hodin.

Stojan na palivové dřevo

Stojan na palivové dřevo Stojan, stojany na štípané palivové dřevo. Základní předností žárově zinkovaných stojanů na palivové dřevo je dlouhá životnost a pevnost.

Automatický otvírač skleníkových oken

Automatický otvírač skleníkových oken Automatický otevírač skleníkových oken s pákovým mechanismem. Výhody automatický otvírač skleníkových oken zaručí, že se rostliny nepřehřejí a neshodí nasazené plody.

Výhody otevřených kompostérů

Výhody otevřených kompostérů Výhodou otevřených kompostérů je jejich počet odvětrávacích otvorů. Můžete si dovolit nasypat kompostéru velké množství posekané trávy.


Orchideje Druhy vhodné pro pěstování v domácích podmínkách


Nej ...

Recepty na vánoční cukroví: Vaše recepty na internetu

Recepty na vánoční cukroví: Vaše recepty na internetu Vaše recepty na internetu Recept na vánoční cukroví , Recept na vánoční cukroví - nepečené cukrobí | pepinův blog , Recept na vánoční cukroví| Vánoční rohlíčky a další recepty. Přiidej vánoční recepty.

Oleandr ( Oleandry - Nerium ) a jeho pěstování

Oleandr ( Oleandry - Nerium ) a jeho pěstování Oleandr a jeho pěstování - Oleandry (Nerium oleander - Oleandr obecný) teplomilný oleandr. Rostlina původem ze Středozemí patří k jedněm z nejoblíbenějších květin pěstovaných na slunných terasách a balkonech. Oleandry (Nerium) jsou keře ...

Kuřecí maso - recept Kuře na zelenině

Kuřecí maso - recept Kuře na zelenině Kuřecí maso - recept Kuře na zelenině. Postup: Kuře omyjeme, osušíme a rozdělíme na 8 kousků. Oloupeme brambory a podélně rozčtvrtíme. Pokud použijeme nové brambory, ...

Jak zhubnout a být štíhlá: diety, dieta, hubnutí a cvičení ...

Jak zhubnout a být štíhlá: diety, dieta, hubnutí a cvičení ... Diety a hubnutí na www.topzena.cz : Jak zhubnout a být štíhlá: diety, dieta, hubnutí a cvičení ... Jak zhubnout: Bodyforming, posilování a strečink pro plnoštíhlé ženy, Pilates cvičení na míči - Jak si zpevnit a zformovat celou postavu ...

Azalka, Azalky, Azalea a její pěstování

Azalka, Azalky, Azalea a její pěstování Azalka, Azalky, Azalea a její pěstování azalek. Azalka Azalea pěstování venkovní a ibišky, Hibiscus v květináči. Azalky jak správně pěstovat a ošetřovat, Pokojové azalky, Rhododendron simsii- jak množit, stříhat, pěstovat

Když nás navštíví Francouz, Číňan či Maďar

Když nás navštíví Francouz, Číňan či Maďar

Zobrazeno 15005x

přátelům

Náš host je odjinud – co teď?! Přijde-li k nám na návštěvu cizinec, můžeme se dostat do úzkých. Nač je zvyklý? Čím ho pohostit? Co by ho mohlo urazit? Paní domu pro vás připravila malou rukověť – a hosté už vás nezaskočí!

   Celý článek      
Když nás navštíví Francouz, Číňan či Maďar

Náš host je odjinud – co teď?!

Přijde-li k nám na návštěvu cizinec, můžeme se dostat do úzkých. Nač je zvyklý? Čím ho pohostit? Co by ho mohlo urazit? Paní domu pro vás připravila „malou rukověť“ – a hosté už vás nezaskočí!

 
Že vám taková návštěva určitě „nehrozí“? To nemůžete nikdy vědět! Druží se vaše město (obec) s nějakým městem za hranicemi? Pracují u manžela v práci nějací cizinci? Byla jste v zahraničí na dovolené? Má vaše dcera cizince za spolužáky? No vidíte – dcera si někoho z nich může pozvat domů na víkend a vám se bude kouřit z hlavy při vymýšlení vhodného jídelníčku. Naše rady vám to plánování trochu usnadní!
 
NĚMCI mají rádi koláče
Potěší je pozvání domů na oběd či večeři.
Potrpí si na zvláštní potravinové kombinace.
Snídají dlouho a na pečlivě prostřeném stole – studenou pečeni, vejce, ryby, jogurt, sýry a také toasty, džem, med, džus…
Ke svačině je nadchne ještě teplý koláč s kávou - pouze překapávanou a často s mlékem.
Milují i uzeniny, zvláště párky a jemné klobásky.
Co jim udělá radost? Řízky, knedlíky a české pivo.
 
POLÁKY vínem neuctíte
Nejčastějším masem polského jídelníčku je vepřové, velmi často připravují ryby – pstruha, lososa nebo slanečky.
Mají rádi zeleninu – zvlášť červenou řepu - a luštěniny.
Součástí takřka všech jídel jsou brambory.
Milují polévku nazývanou chlodnik, připravovanou z okurek, bigos, což je maso se zelím, a flaki (dršťky).
Pijí ovocné šťávy, pivo – třeba se sirupem či medem – a vodku.
Co jim udělá radost? Zvěřina a ryby – třeba kapr ve sladkokyselé omáčce.
 
RUSOVÉ nepijí jen vodku
Sami jsou velmi pohostinní a také rádi chodí na návštěvy.
Součástí oběda či večeře jsou dlouhé přípitky (takřka řečnická vystoupení), jež nelze odmítnout – kdo striktně odmítá alkohol, je považován za neupřímného.
Často snídají ovesnou kaši.
Tradiční polévkou je boršč, podobná je akroška – ta se jí studená, nebo zelná polévka šči.
Tradicí je také černý a červený kaviár – plní se jím například palačinky!
Rusové pijí většinou čaj bez mléka, kvas, samozřejmě vodku a také tzv. krušon - studený koktejl z šampaňského, brandy a ovoce.
Co jim udělá radost? Ryba nebo hovězí Stroganoff.
 
MAĎAŘI jsou pyšní na svá vína
Základem národní kuchyně je červená pálivá paprika a také jemná smetana.
Milují svá vína, pálenky, bylinný likér Unicum a také dort s karamelovou polevou plněný čokoládou.
Tradičním jídlem je perkelt – kuře na paprice s noky, rybí polévka halászlé či husí játra.
Očekávají, že každé pozvání ke stolu bude oplaceno.
Pijí rádi silné preso.
Co jim udělá radost? Smetanová omáčka, zeleninový salát, moučník a zmrzlina.
 
U RAKUŠANŮ se nespletete
Zvyky našich jižních sousedů jsou velmi podobné našim, a tak sotva šlápneme vedle.
Nejčastěji pijí tu kávu, které my říkáme vídeňská – filtrovanou se šlehačkou.
Co jim udělá radost? Takřka cokoli z české kuchyně, včetně ovocných a tvarohových knedlíků nebo palačinek.
 
FRANCOUZI jsou gurmáni
K snídani ocení vaječnou omeletu, šunku, sýr, ale i ryby. Typické jsou croissanty, pijí bílou kávu.
Oběd je pro ně velkým potěšením – tento „obřad“ trvá až dvě hodiny včetně aperitivu, vína, „kapky něčeho ostřejšího na trávení“ – nejspíš koňaku, nezapomenou ani na kávu.
Mají rádi králíka, skopové, drůbež či zvěřinu a také zeleninu.
Jejich stolování není rozhodně čítankové – už proto, že bílý francouzský chléb, který je přílohou snad ke všemu, se nekrájí, ale láme – a drobí.
Tak jako my podléváme pokrmy vodou, oni podlévají vínem.
Jako dezert jsou běžné sýry – na prkénku, každý si odkrojí – a opět pečivo.
POZOR: Francouze nenadchnou naše sladká jídla s mákem ani slaná s kmínem, nezabodujeme nejspíš ani svíčkovou!
Co jim udělá radost? Zvěřina, ovčí sýr, zeleninový salát. Musí být po ruce bílé pečivo a máslo.
 
IROVÉ ctí soukromí
Pozvání na návštěvu chápou jako projev velké důvěry, protože mají rodinu ve veliké úctě.
Na stole jsou nejčastěji čerstvé či uzené ryby, hovězí a jehněčí.
Irskou specialitou je lososový pudink.
Pijí silné černé pivo guinness.
Co jim udělá radost? Irská whisky a čokoládový koláč.
 
BRITOVÉ rádi snídají
Tradiční jsou vydatné snídaně – ovesná kaše, šunka, slanina s vejci, studené maso, uzené ryby, ale i minutky z hovězího.
Obědy  jsou naopak méně vydatné – sendviče, zeleninový salát.
Milují svůj čaj s mlékem a sušenky.
Večeře, zvláště ty slavnostnější, mají více chodů.
Co jim udělá radost? Skopové či drůbeží, jako desert může být pudink s ovocem.
 
ŠVÉDOVÉ jsou na ryby
Mají rádi hodně husté polévky a jednoduchá jídla.
Specialitou je uzené sobí maso a naložený losos.
Milují kyselé mléko, které sladí, a další mléčné produkty.
Při nějaké významné oslavě nebo svátku vyloží jídlo na stůl a hosté si vybírají – odtud tzv. švédský stůl.
Považují za nutné snést vše, co mají na talíři.
Co jim udělá radost? Ryby, ovocný salát a dobré víno.
 
ITALOVÉ nejedí pouze pizzu
Tradice skvělých kuchařů trvá v Itálii snad od starého Říma - jsou „vynálezci“ pizzy a umělci ve vymýšlení ingrediencí, ale milují i maso na nejrůznější způsoby a dary moře.
Mají dlouhé polední volno, a tak čas na oběd s mnoha chody.
Těstoviny vaří „al dente“ (na skus).
K jídlu pijí nejčastěji víno ředěné vodou.
Co jim udělá radost? Silná káva - preso nebo káva se šlehačkou a na posypání kakao nebo skořice.
 
ŘEKOVÉ milují bylinky
Říká se: smíchejte kuchyni evropskou, přimíchejte k tomu na špičku nože Malé Asie, okořeňte to špetkou Arábie - a máte kuchyni řeckou.
Mají rádi jednoduchá jídla z čerstvých ingrediencí, s bylinkami a olivovým olejem a své skvělé víno.
Tradiční je např. moussaka, nákyp s baklažány a mletým masem, zalitý bešamelem a posypaný skořicí.
Každé jídlo začíná bohatým předkrmem.
Co jim udělá radost? Studená polévka a zelenina plněná masovou směsí.
 
AMERIČANÉ se cpou masem

Neodmítnou pozvání, ať jde o snídani, oběd či večeři.
Rádi snídají vydatně – kaše z vloček, šunka, vejce, maso, džusy, sladké pečivo.
Oběd bývá lehký, často stačí sendvič, večeře je podstatně vydatnější, většinou se spoustou masa.
Jedí jen vidličkou, když si předtím jídlo nakrájejí.
Co jim udělá radost? Pořádně silný hovězí steak.
 
„Nevychovaní“ JAPONCI?
Jedí převážně rýži, zeleninu a ryby.
Typické jsou suši – jednotlivá sousta připravená ze speciální rýže a také ryb, mořských řas a zeleniny.
Když jim chutná, dávají to najevo způsobem, který my považujeme za nevychovanost – např. mlaskáním, říháním či srkáním (mají-li ovšem rýmu, smrkají zásadně v ústraní).
Klidně míchají pivo s vínem.
Jídelními hůlkami se nesmí na nikoho ukazovat a ty se nesmějí  zapichovat do jídla.
Co jim udělá radost? Zelenina, ryby a zelený čaj.
 
INDOVÉ jedí podle víry
V Indii je skladba potravin silně ovlivněna náboženstvím – hinduisté nejedí hovězí, muslimové vepřové, džinisté nejedí nic, v čem by byla krev.
Jedí jen dvakrát denně – rýži, ryby, skopové maso, luštěniny a zeleninu.
Mnozí odmítají alkohol.
Jsou zvyklí jíst hodně rukou, a to pravou.
Večeří až skoro v noci, což je výhodné vzhledem ke klimatu.
Na setkání přicházejí o 15-30 minut později.
Počítejte s tím, že si jídlo vezmou až po druhé pobídce.
Co jim udělá radost? Polévka, sladký moučník s oříšky a rozinkami a slazený čaj s mlékem.
 
VIETNAMCI jedí hlavně  rýži
Vietnamská kuchyně je podobná čínské, ale je patrný i vliv Francie.
Základem kuchyně je rýže – je často v nějaké formě (mouka, zákusky, víno, ocet) součástí i dvou jídel denně.
Na návštěvu dorazí přesně na čas.
Nevztekejte se nad zašpiněným ubrusem, nedivte se mlaskání či říhnutí – to je důkaz, že hostům chutná.
Během jídla jsou časté přípitky a také kouření (jen muži!).
Je běžné dát po jídle ještě čaj a setrvat u něj i několik hodin.
Co jim udělá radost? Polévka, drůbež, čerstvá zelenina.
  
Chcete vědět víc, a to nejen o cizincích, hostech a hoštění? Můžete si pořídit nedávno vydanou knížku s názvem Vysoká škola bontonu Michaely Zindelové a Marie Formáčkové. Pokud už vám nestačí starý dobrý Guth-Jarkovský, je tato publikace to pravé.
Text: Helena Leitlová, foto: archiv redakce
_________________________________________________
© RF-HOBBY s.r.o. Časopisy jsou naše hobby, Paní domu - časopis pro ženy

připravil(a): redakce topzena.cz
vytvořeno: 3. 12. 2006 v 20:34

   Celý článek      
Hobbyzahrada.cz

Související články

Grilování na plechu a jehle

Grilování na plechu a jehle
Grilování. Grilované může mít tolik podob, kolik vymyslíte marinád. Koupit sáček s již hotovým kořením je nejjednodušší, ale pokud vám to ke spokojenosti nestačí, navrhujeme ještě tři další varianty.

Číhá v zábavních parcích smrt?

Číhá v zábavních parcích smrt?
Přetížení je často větší než ve startující raketě - Raketový start rychlejší než mají vozy formule 1! Již za pouhé tři a půl sekundy se budete řítit 206 kilometrovou rychlostí. Kolmé stoupání vzhůru až do oblačné výšky ...

Ženy a porod

Ženy a porod
Ženy by se měly připravovat na porod jako sportovci na olympiádu - Pro ženy existuje mnoho důvodů, proč být aktivní. Jedním z nich je těhotenství nebo už samotná snaha otěhotnět.

Zahradní jezírko - budování, filtrace, přípravky, nabídka

Zahradní jezírko - budování, filtrace, přípravky, nabídka
Zahradní jezírka (zahradní jezírko) - Vodní plocha jakékoliv velikostí vzbudí pozornost a přivábí nejen malé a velké návštěvníky, ale i motýly, ptáky a hmyz. Šumící voda, krása vodních rostlin čí ladné pohyby rybek ...

Nová rubrika pro tvořivé ženy

Nová rubrika pro tvořivé ženy
Milé čtenářky, připravili jsme pro vás novou rubriku na www.topzena.cz - Pro tvořivé ženy. Zde budete mít prostor pro zveřejňování vašich nápadů, inspirací pro vaše nové přítelkyně a kamarádky, které se zajímají o stejné téma.

Děti u počítače – ano, či ne?

Děti u počítače – ano, či ne?
Dříve nebo později do toho spadne každý rodič – dříve nebo později totiž každé dítě usedne k počítači a začne na něm hrát hry. Je to dobře, nebo se tím zbavuje schopnosti komunikovat s živým okolím?
Hobbyzahrada.cz