Top velikonoční recepty: vaše recepty
Top velikonoční recepty - Vaše recepty na Topzena.cz - Přehled nejlepších receptů. Přidej svůj top recept včetně autorské fotografie receptu.Celý článek
Velikonoční mazanec - velikonoční bochánek
Zobrazeno 11326x
Velikonoční recepty - Mazanec (velikonoční bochánek). Přehled nejlepších velikonočních receptů. Přidej svůj top recept včetně autorské fotografie receptu.
Velikonoční recepty
Mazanec (velikonoční bochánek)
Z velikonoční kuchyně - Do mísy prosejeme 1/2 kg polohrubé mouky, 120g cukru, vanilkový cukr a nastrouháme trochu kůry z citrónu. Ve 1/4 l mléka rozmícháme 100g rozpuštěného vychladlého másla, 2 žloutky a zaděláme těsto, k němuž přimícháme i 30g vykynutého droždí (kvásek). Dobře vypracované a osolené těsto dáme do tepla kynout. Po hodině zpracujeme 50g oloupaných a rozsekaných mandlí, upravíme bochánek a dáme ještě kynout. Nakonec bochánek potřeme vejcem, uprostřed křížem nařízneme a pečeme zpočátku v horké troubě a pak pomalu dopékáme ještě asi hodinu.
Velikonoční mazanec
250 g polohrubá mouka, špetka soli, 125 g máslo ,125g moučkový cukr,2 žloutky,
1/8 l mléka ,půl balíčku droždí ,hrst mandlí ,hrst hrozinek, citrónová kůra ,
špetička muškátového oříšku nebo špetka tlučeného anýzu
vejce na potření
Rozměklé máslo našlehejte s cukrem a žloutky do pěny. Z vlažného mléka, trochy cukru a droždí zadělejte kvásek a nechte ho vzejít. Do mísy prosejte mouku, koření a sůl, přidejte kvásek a žloutkovou směs a zadělejte hladké těsto (maličko tužší, aby mazanec držel tvar) a nechte ho v míse tak 2 hodiny kynout. Pak těsto vyklopte na vál, zapracujte do něj loupané a sekané mandle a omyté hrozinky a vytvořte kulatý mazanec. Potřete jej vejcem, posypte troškou mandlí a pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů.
Aktuální články ZDE
Přidej svůj top recept včetně autorské fotografie receptu.
Vše pošli na info@topzena.cz
Náš tip: sdílej s přáteli na Facebooku (přes tlačítko f Sdílet)
Top velikonoční recepty: vaše recepty
top recepty, top recept, velikonoční recepty, vaše velikonoční recepty
připravil(a): redakce topzena.cz
vytvořeno: 3. 4. 2012 v 09:03