Velikonoční recepty - nejlepší recepty zde I.

Zobrazeno 29894x
Velikonoční recepty - nejlepší recepty. Recept Velikonoční perníčky, Velikonoční pletánky recept Velikonoční mazanec a další recepty.
Vaše recepty:
Velikonoční recepty - nejlepší recepty zde I.
Velikonoční recepty:
'Velikonoční perníčky
2 lžíce medu, 0.5-1dl mléka dle potřeby, 30g másla, 1/2kg hladké mouky, 1/4kg mletého cukru, 1 lžička sody, 2 lžičky perníkového koření, 1 citrón, 2 vajíčka. Perníkové koření: 1 lžička mleté skořice, špetka mletého pepře, 15 hřebíčků, špetka fenyklu, špetka anýzu, 7 zrnek nového koření, 1 hvězdička badyánu.
Vše zpracujte na tuhé těsto a nechejte v igelitovém sáčku v ledničce asi 1 týden. Poté na vále rozvalte na sílu 3-4 mm. Vykrajujte tvary a upečte ve středně teplé troubě na vymazaném plechu. Ještě teplé potřete rozšlehaným vejcem. Zdobte polevou v igelitovém sáčku, kterému ustřihněte roh asi 1 mm.
Velikonoční recepty:
Velikonoční pletánky
Těsto: Buchty Dr. Oetker, 3 polévkové lžíce rumu, 1 vejce, 260 ml vlažné vody, 12 polévkových lžic oleje. Na posypání: 4 polévkové lžíce moučkového cukru, 1 balení vanilínového cukru.
Směs na přípravu buchet smíchejte s přibaleným droždím a přidejte ostatní suroviny na těsto. Vypracujte hladké těsto, které nechejte 45 minut vykynout. Z těsta vyválejte válečky asi 12 cm dlouhé, které vždy po třech spleťte do copánku. Upletené copánky sma.te v dostatečném mno.ství horkého tuku po obou stranách. Po smažení položte na ubrousek, který vsákne přebytečný tuk. Smíchejte moučkový cukr s vanilínovým cukrem a je.tě teplé pletánky ve směsi obalte.
Velikonoční recepty:
Velikonoční celta z Katovic
500g hladké mouky, sůl, 150g cukru, 150g másla, 1 vejce, 3 žloutky, vanilkový cukr, 40g droždí, citrónová kůra, 2-2,5 dl smetany, sníh ze 3 bílků, 300g sušených švestek, 50g perníku, máslo na polití.
Z velikonoční kuchyně - Mouku mírně osolíme, přidáme cukr, rozpuštěné máslo, vejce, žloutky, vanilku, kvásek, strouhanou citrónovou kůru a smetanou zaděláme těsto, které vyválíme. Placku položíme na vymaštěný plech, potřeme ji sněhem z bílků a posypeme předvařenými vypeckovanými nadrobno pokrájenými sušenými švestkami. Poprášíme strouhaným perníkem, postříkáme rozpuštěným máslem a upečeme. Moučník krájíme studený.
Velikonoční recepty:
Jídáše sypané mákem
500g polohrubé mouky, 30g droždí, 160g másla, 70g cukru, 4 žloutky, citrónová kůra, sůl, asi 3,5 dl mléka, vejce na potření, mák na posypání.
Z droždí, lžíce cukru, mléka a lžičky mouky uděláme kvásek. Do mísy prosijeme mouku, nakrájíme máslo, přidáme cukr, sůl, strouhanou citrónovou kůru, kvásek a zbytek mléka s rozkvedlanými žloutky. Z vykynutého těsta tvoříme válečky asi 20-25 cm dlouhé. V polovině je přehneme a stočíme dovnitř. Klademe je na vymaštěný plech, dál od sebe, potíráme rozšlehaným vajíčkem a sypeme mákem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.
Velikonoční recepty:
Mazanec (bochánek)
Z velikonoční kuchyně - Do mísy prosejeme 1/2 kg polohrubé mouky, 120g cukru, vanilkový cukr a nastrouháme trochu kůry z citrónu. Ve 1/4 l mléka rozmícháme 100g rozpuštěného vychladlého másla, 2 žloutky a zaděláme těsto, k němuž přimícháme i 30g vykynutého droždí (kvásek). Dobře vypracované a osolené těsto dáme do tepla kynout. Po hodině zpracujeme 50g oloupaných a rozsekaných mandlí, upravíme bochánek a dáme ještě kynout. Nakonec bochánek potřeme vejcem, uprostřed křížem nařízneme a pečeme zpočátku v horké troubě a pak pomalu dopékáme ještě asi hodinu.
Velikonoční recepty:
Pletený věnec – vánočka
500 dkg hladké mouky, 500 dkg polohrubé mouky, 250 dkg Hera, 200 cukr krystal, 4 žloutky, 2 kostky droždí (10 dkg), 1 l mléka, citrónová kůra, špetka soli, vanilka, rum
Vyválíme jako štrůdl. Hustě posypeme práškovým cukrem, poklademe rozinky, ořechy,… pokapeme rumem nebo roztopenou ramou. Pevně zatočit. V polovině rozpůlit a zamotat. Potřít vejcem.
Velikonoční recepty:
Velikonoční mazanec
250 g polohrubá mouka, špetka soli, 125 g máslo ,125g moučkový cukr,2 žloutky,
1/8 l mléka ,půl balíčku droždí ,hrst mandlí ,hrst hrozinek, citrónová kůra ,
špetička muškátového oříšku nebo špetka tlučeného anýzu
vejce na potření
Rozměklé máslo našlehejte s cukrem a žloutky do pěny. Z vlažného mléka, trochy cukru a droždí zadělejte kvásek a nechte ho vzejít. Do mísy prosejte mouku, koření a sůl, přidejte kvásek a žloutkovou směs a zadělejte hladké těsto (maličko tužší, aby mazanec držel tvar) a nechte ho v míse tak 2 hodiny kynout. Pak těsto vyklopte na vál, zapracujte do něj loupané a sekané mandle a omyté hrozinky a vytvořte kulatý mazanec. Potřete jej vejcem, posypte troškou mandlí a pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů.
Velikonoční recepty:
Velikonoční mazanec 2
500 g polohrubé mouky, 120 g másla, 120 g cukru, 2 - 3 žloutky, 30 g droždí, sůl, 2 dl mléka, 50 g rozinek, 50 g loupaných mandlí, špetka muškátového květu, 1 vejce na potření, tuk na vymazání plechu.
Z rozmělněného droždí, lžičky cukru, 3 - 4 lžic mléka a trochu mouky zaděláme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme změklé, rozdrobené máslo, cukr, sůl, muškátový květ a dobře promícháme. Do středu uděláme důlek, vložíme do něj žloutky, vykynutý kvásek, postupně přidáme vlažné mléko a vypracujeme tuhé těsto. Vmícháme oprané rozinky a necháme vykynout. Po vykynutí promícháme vařečkou a necháme opět vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 díly a utvoříme z nich bochánky - mazance, vložíme je na dobře vymazaný plech a ještě necháme chvíli kynout. Pak mazance potřeme rozšlehaným vejcem a uprostřed křížem mělce nakrojíme. Povrch posypeme spařenými, oloupanými a na nudličky pokrájenými mandlemi. Mazance pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Zpočátku pečeme rychleji, později žár zmírníme. Před dopečením přikryjeme plátem alobalu, aby povrch příliš neztmavl.
Velikonoční recepty:
Jidášky
500 g polohrubé mouky, 25 g droždí, 6 lžic cukru, 1 šálek mléka, sůl, 2 žloutky, 120 g másla, 1 vejce na potření, med.
Droždí rozdrobíme do několika lžic vlahého mléka, zasypeme 3 lžičkami cukru, přidáme trochu mouky a necháme vykynout kvásek. Mouku proseijeme do mísy, přidáme vykynutý kvásek, rozpuštěné máslo, žloutky, osolíme, podle potřeby zalijeme mlékem a vařečkou vypracujeme těsto. Posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme vykynout. Těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na kousky, z nichž vyválíme 25 cm dlouhé válečky (tlusté jako malíček). Stočíme je do spirál (jidášků), rozložíme na pomaštěný a moukou posypaný plech a na něm je necháme dokynout. Potom je potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Upečené rozkrojíme a uvnitř namažeme medem.
Velikonoční recepty:
Bochánky
500g polohrubé mouky, 180 g tuku, 100g cukru, 1 vanilkový cukr, 3 žloutky, 1/4 l mléka, 40g droždí, špetka soli, 1/2 lžičky citrónové kůry, 50g rozinek, 50g mandlí.
Do mísy nasypeme mouku a cukr, uděláme u okraje místo, kam nalijeme vlažné mléko - do něj rozdrobíme droždí. Necháme droždí vzejít, přidáme rozteklý vlažný tuk, rozinky, část spařených oloupaných a nasekaných mandlí, žloutky, sůl, kůru a vypracujeme vláčné těsto, které necháme vykynout. Z vykynutého těsta uděláme malé bochánky, které ze stran nařízneme, necháme na plechu ještě krátce vykynout, potřeme vajíčkem, posypeme zbývajícími mandlemi a skořicovým cukrem a dáme do vyhřáté trouby upéct.
Velikonoční recepty:
Mazanec
50 dkg hladké nebo polohrubé mouky, 12 dkg cukru, 12 dkg tuku, 3 - 4 žloutky, 3 dkg droždí, 1/2 dkg soli, asi 1/4 l mléka, citrónová kůra, vanilka, 3 dkg rozinek, 3 dkg mandlí
Nejprve připravíme kvásek. Droždí rozetřeme se lžící cukru, přidáme 2 lžíce mouky a 3-4 lžíce vlažného mléka. Rozmícháme řidší těstíčko, překryjeme a necháme 5 - 10 minut až vykyne. Poté přidáme cukr, mouku a rozpuštěný tuk. Zaděláváme vlažným mlékem, ve kterém jsme rozpustili sůl a rozkvedlali žloutky. Těsto hněteme vařečkou se silnou rukojetí, je vypracováno, když je hladké a nechytá se mísy ani válu. Zakryjeme ho utěrkou a necháme kynout na teplém místě. Z vykynutého těsta utvoříme kulatý bochánek, který položíme na dobře vymaštěný plech. Necháme ještě chvíli dokynout, poté ho potřeme rozšlehaným vejcem a uprostřed nastřihneme nůžkami kříž. Bochánek posypeme nasekanými mandlemi. Pečeme v předem vyhřáté troubě nejdříve 10 - 15 minut při teplotě 200 stupňů Celsia, potom teplotu snížíme a zvolna dopékáme ( cca 40 minut ). Upečené, vychladlé pečivo pocukrujeme. Mazance se dříve pekly o Velikonocích na Bílou sobotu, nastřižený křížek symbolizuje ukřižování Krista. Mazanec, stejně jako další pokrmy se dávaly světit do kostela.
Velikonoční recepty:
Drobné pečivo
Potřebujeme 2-3 velikosti vajíčkových tvořítek, Pokud je nemáme vytvoříme si šablony z tvrdého papíru. Připravíme si těsto: 200g hladké mouky, 120g bramborové moučky, 100g tuku, 1 vejce, čtvrt balíčku prášku do pečiva, jogurt, citrónová a pomerančová šťáva.
Z velikonoční kuchyně - Z uvedených přísad zaděláme tužší těsto, které necháme nejméně hodinu odpočinout. Potom je vyválíme a vypichujeme vajíčka - nejlépe tři velikosti. Upečeme je ve vyhřáté troubě a upečené slepujeme zavařeninou tak, aby nejmenší bylo nahoře. Toto poslední vajíčko potřeme červeným ledem, který si připravíme z 1 bílku, 140g cukru, lžičky malinové šťávy. Necháme zaschnout.
Velikonoční recepty:
Velikonoční bochánky
1 kg polohrubé mouky, 2 celá vejce, 6 - 10 dkg droždí,20 dkg krystalového cukru, 20 dkg Hery (másla) ,1/2 l mléka ,sůl ,citronová kůra,rozinky, mandle,
Nechat 2 - 3 hodiny kynout, udělat bochany, potřít vejcem. Po chvilce pečení přikrýt dle potřeby alobalem.
Moje oblíbené recepty http://receptyodmaminky.webgarden.cz/velikonoce
Vaše online recepty:
Rubrika : Kuchařka, recepty online aktuální články ZDE Rss kanál TopŽena.cz
******************************************************
Vaše recepty můžete zasílat na e-mail info@topzena.cz .
Parametry podkladů:
text ve formátu Word (nebo v e-mailu) , obrázky ve formátu JPG nebo GIF.
Zdarma zveřejníme autora (dle přání i kontakt, www stránky). Můžete tímto způsobem propagovat vaše www stránky.
Redakce nezodpovídá za příspěvky čtenářů ani jednotlivých přispěvatelů, ani za jejich skutečnou totožnost.
připravil(a): redakce topzena.cz
vytvořeno: 11. 3. 2008 v 15:07